Avui comencen les obres per a la construcció del Casal de Joves de Son Servera

NEWS_Inici obres Casal Jove

Aquest dematí s'inicien les obres de reforma de Ca Madò Matgina, un antic habitatge unifamiliar que serà convertit en el Casal Jove del municipi. Ca Madò Matgina està ubicat al carrer Pere A. Servera núm. 24 de Son Servera i està previst que els treballs de reforma no durin més de 9 mesos.

"Quan el Casal estigui acabat, els joves disposaran d'un lloc per reunir-se, amb diversos espais separats com ara una aula d'informàtica amb accés a Internet. Crec que és important per a la vida social de Son Servera: de la mateixa manera que el col·lectiu de la tercera edat compta amb els seus espais propis, quan tenguem el Casal els joves també tendran el seu lloc de referència", assegura Damià Ripoll, batle de Son Servera. "Nosaltres, des de l'Ajuntament, proposarem activitats; però el que realment ens agradaria és que els joves gestionassin ells mateixos l'ús del Casal. Aquest era un dels meus compromisos electorals amb els joves i, encara que ells no m'han sentit parlar del Casal, cada cop que ens hem reunit mai no m'he oblidat de la meva promesa: preferesc parlar de realitats que no de promeses", afegeix Ripoll.

Característiques de l'edificació antiga
Ca Madò Matgina és un edifici de planta rectangular a l'estil popular de la zona. Té dues altures, un pou o cisterna d'aigua, xemeneia, un pati estructurat en diverses parts, un bany exterior i un antic forn de llenya.

La coberta de l'edifici és a dues aigües i el sistema estructural és de murs de càrrega que es troben actualment en bon estat. Se suposa que hi va haver distintes fases durant la construcció de l'edificació al llarg dels anys, la qual cosa ha produït distintes altures tant dels sòls a l'interior de l'edificació com en les cobertes. La superfície construïda actual de l'edificació és de 186.35m², dividida entre planta baixa i planta primera.

L'edificació està ubicada dins una parcel·la que es troba dins el nucli urbà tradicional de la població de Son Servera, tenint accés a tots els serveis públics urbans necessaris: sanejament, abastament d'aigua, electricitat i telefonia.

Posada a punt de l'antic edifici
Les Normes Subsidiàries de Son Servera, en la seva aprovació definitiva amb data de 9 d'agost de 1987, qualifiquen la parcel·la cadastral núm. 0961811 com a Zona Residencial Intensiva A, que correspon a les àrees urbanes amb alt grau de consolidació. Com a conseqüència, s'hi realitzaran:

  • La modernització i millora de les seves condicions estètiques, higièniques i de funcionalitat.
  • Les obres parcials i circumstancials de consolidació.
  • La modificació de l'estructura: canvi del mur de càrrega central per pòrtic d'estructura mixta (formigó acer) i dels forjats de sostre de planta primera i de la coberta. Augment dels murs de càrrega perimetrals a causa de l'ampliació del volum en una planta més.
  • La reforma i canvi d'ús total a les plantes de l'edificació afectada, estant aquests usos inclosos en la llista dels permesos per a l'activitat d'ús públic com a equipament civicosocial que es pretén adaptar a tot el conjunt.

El projecte de reforma planteja un augment de volum en una planta més, permès per la normativa. També s'augmenta la superfície construïda en planta baixa, que permet una ocupació màxima del solar del 60%, com a superfície d'ús públic i fins a un 75% per a ús de magatzems o sales de reunió.

L'Ajuntament de Son Servera cerca, mitjançant aquest projecte, una harmonia amb la zona on s'ubica el Casal. Els acabats exteriors (rebolcaments de morter de ciment, aplacats de murs, cornises i encintats de buits amb pedra arenosa, cobertes) i altres elements arquitectònics fonamentals com ara forjats de fusta, tancaments de fusta, el cobriment amb teula àrab, conformen una imatge de l'edifici adaptada a l'entorn. En tots els casos els colors d'acabat utilitzats estan dins la gamma dels terrenys naturals propis de la zona (ocres i grisencs).

Es compleixen, per tant, totes les especificacions de disseny dels edificis existents, incloses les condicions sobre reculades de límits i fons edificables, així com en dimensions i proporcions d'espais indicats en les Normes Subsidiàries de Son Servera.

En el projecte s'ha considerat també la superfície mínima d'il·luminació natural per a les estades, per la qual cosa s'han obert buits nous cercant mantenir la morfologia exterior de les façanes i s'han mantingut els existents, encara que modificant les seves dimensions. "Volem mantenir les entrades naturals de llum, perquè, si no, hi hauria un canvi important en l'aspecte exterior de l'edificació", apunta el batle Ripoll. "Les construccions hauran d'adaptar-se a l'ambient en què estan situades, o sigui, que les que formin part d'un grup d'edificis de caràcter típic o tradicional hauran d'harmonitzar amb aquest".

Com serà el Casal?
L'edifici disposa de:

  • Un distribuïdor que també té la funció de punt d'informació
  • Un despatx per a atenció al públic
  • Una sala d'informàtica
  • Una sala per a ús de cuina o laboratori
  • Una sala per a lectura, que tindrà la possibilitat de desmuntar les seves fusteries per a la total obertura cap al pati
  • Dues sales multiusos
  • Quatre sales per a magatzematge
  • Dos banys, un d'ells adaptat per a minusvàlids
  • Tot això connectat per una escala a què s'incorpora un aparell munta-escales, amb el qual es possibilita l'accessibilitat a la planta primera

Al pati, aprofitant els distints nivells existents, es planteja una petita graderia i el forn es restaura per al seu possible ús.

Així, el casal queda de la manera següent:

A la planta baixa, que era l'antic habitatge: entrada (batiport), distribuïdor informació, despatx 1, escala, sala 1 (d'informàtica), bany 1, laboratori cuina, traster, sala 2 (de lectura) i magatzem 1 (ús privat).
El pati estarà dividit en diverses parts per la seva estructura en distintes altures, pati 1, pati 2 i pati 3, aquests dos últims són d'ús privat.

A la planta primera trobam: sala 3, sala 4, corredor 1, escala, magatzem 2 (ús privat), neteja 2 (adaptat minusvàlids) i terrassa 1 (ús privat).

A la planta segona: magatzem 3, magatzem 4, corredor 2, escala i terrassa 2, tota aquesta planta és d'ús privat.

A la parcel·la hi ha una cisterna d'aigua de pluja, sense ús en l'actualitat i que es manté amb ús exclusivament decoratiu, però es preveu realitzar un aljub al pati per a l'emmagatzemament d'aquesta aigua.

Es deixaran prevists igualment uns circuits específics per a la instal·lació d'un sistema de climatització per aire.

A la planta baixa, les sales projectades segueixen amb la mateixa distribució actual i estan destinades a usos diversos com: despatx, sala d'informàtica, cuina que també podria funcionar com a laboratori fotogràfic, sala de lectura i magatzem. Mentrestant, a la planta primera, l'ús de les sales és polivalent, d'aquí la seva flexibilitat quant a la mobilitat dels seus envans. Això mateix succeeix a la planta segona amb ús de magatzem. Amb aquesta disponibilitat espacial, al costat de la funcionalitat i jerarquització dels espais, s'aconsegueix una regularització de les sales i el rendiment màxim de la superfície edificada.


 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies