Son Servera obre les portes al senderisme

NEWS_Rutes senderisme

La idea de redactar una guia de rutes per a senderisme va nàixer fa dos anys, quan l'Ajuntament de Son Servera va sol·licitat a l'Institut de Qualitat Turística (IQT) un estudi dels punts forts al municipi. El resultat va ser que Son Servera té un excel·lent potencial per a l'oferta esportiva i, especialment, pel cicloturisme i el senderisme.

Així, idò, l'Ajuntament ve decidir posar en marxa dos projectes simultàniament:

  1. l'adaptació del municipi a l'esport de la bicicleta
  2. La redacció d?una guia de rutes a peu

Pel que fa a la creació de circuïts per a recórrer en bicicleta s'acondicionaran les següents rutes que formaran un triangle dins el municipi:

  • Ruta de Cala Millor a Son Servera
  • De Cala Bona a la Costa dels Pins
  • I de la Costa dels Pins a Son Servera

Pel que fa a la creació de rutes de senderisme, l'Ajuntament ha determinat sis possibilitats:

  1. Ruta urbana: permet una visita als punts de més interès dels nuclis urbans del municipi com el molí de sang, l'Església Nova, les Escoles Velles, el Pont d'en Calet, etc
  2. Antigues vies de tren: fa un recorregut pel que era l'antiga xarxa ferroviària de Mallorca al municipi de Son Servera.
  3. Zona de Fetget: aquesta és un recorregut per zona rural on el caminant es pot fer una idea clara de com són les possessions serverins i la part muntanyosa del municipi.
  4. Ruta de Son Sard: Aquesta ruta recorre part del municipi fins arribar a la mar, concretament al Port Nou.
  5. Ruta del Puig de Sa Font: és una excursió tradicional a Son Servera. Tots els habitants del municipi han pujat alguna vegada al Puig de Sa Font, especialment a les festes de Sant Joan, on és costum fer una excursió al Puig de Sa Font.
  6. Ruta de Sant Jordi: és la més verda ja que discorre, tot el temps, en zona de muntanya.

Totes les rutes es troben recollides en una guia on es descriuen els recorreguts i, a més, es facilita tota la informació històrica i sociocultural que fa referència a la zona per on camina el senderista. D'aquesta forma el visitant va coneixent la idiosincràsia de Son Servera.

La guia facilita, també, informació de tipus tècnic i científic, per exemple, de les espècies vegetals que es van trobant en els recorreguts. A més, lògicament, tota la informació geogràfica de la zona i característiques de la ruta que es tria: longitud, temps que es tarda en ser recorreguda, alçada sobre el nivell de la mar, etc

La Guia de Senderisme de Son Servera serà publicada en tres llengües: català, castellà i anglès.

"Un cop més, estam fent un esforç per tal de desestacionalitzar la nostra oferta turística. Cercam alternatives als nostres visitants de la temporada d'estiu per aconseguir que el turista sàpiga gaudir de Son Servera tot l'any, realment el nostre municipi ho permet", assegura Antoni Caldentey, regidor de turisme de l'Ajuntament de Son Servera.

Recordarem que l'Ajuntament de Son Servera està desenvolupant una estratègia de promoció turística que cerca mercats alternatius, per tal d'eixamplar la temporada turística i aconseguir una desestacionalització del municipi. Una de les accions desenvolupades ha estat la participació a les fires internacionals de turisme. L'objectiu de la promoció serverina és aconseguir clients als mesos d'hivern procedents dels països escandinaus, uns turistes que, en l'actualitat, viatgen a les Illes Canàries. "Els canaris han treballat molt per aconseguir desviar aquest mercat de cap a ca seva, explica Damià Ripoll, batle de Son Servera, i ho han fet bé. Ells poden oferir sol i platja als mesos d'hivern quan noltros no podem però, en aquests moments, noltros estam preparats per fer una oferta alternativa i especialitzada als mesos d'hivern com ara ciclisme, gastronomia, cultura, golf, senderisme, etc"

També, en aquest sentit, fa 6 mesos, es va crear la guia "Sons Servera esport". Es tracta d'un catàleg que informa de totes les possibilitats esportives del municipi i la oferta complementària de wellness, accessoris, material esportiu, roba d'esport, tallers, talassoteràpia, etc. L'objectiu de "Son Servera esport" és facilitar i fomentar la pràctica de l'esport al municipi.

Aquestes han estat iniciatives de la regidoria de turisme de l'Ajuntament de Son Servera, amb el suport de batlia i d'IBATUR.

La confecció d'ambdues Guies: "Guia de Senderisme de Son Servera" i "Sons Servera esport" té un cost econòmic de 24.000€ els quals han estat subvencionats, al 100%, per IBATUR. Mentre que la coordinació i la redacció de les guies ha corregut a càrrec de l'Ajuntament de Son Servera. En aquests moments, la "Guia de Senderisme de Son Servera" està en procés d'impressió.

Com s?ha fet a "Guia de Senderisme de Son Servera"?

Un grup de tècnics especialistes en senderisme han fet el recorregut a peu, tal i com el faran els esportistes, equipats de GPS i han anat marcat fites i prenent nota de totes les peculiaritats de la ruta: des de la dificultat i les espècies animals i vegetals que es poden trobar, fins a les sensacions que es poden percebre a l'entorn.

Tota aquesta informació serà recollida a la Guia i també als indicadors que es fixaran al llarg del camí.

"Les rutes a peu de Son Servera acaben de nàixer, explica Antoni Caldentey, regidor de turisme, però no són, ni molt manco, un projecte tancat. De fet jo crec que poden i han de créixer i s?han d'anar creant les rutes número 7 i 8 i 9... Noltros, ara, només hem iniciat aquest camí"


 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies