Son Servera té la seva documentació històrica organitzada i a punt per ser consultada

NEWS_Arxiu municipal
La informació que es guarda als arxius municipals de cada ajuntament és de vital importància pel coneixement de la pròpia història. El fet de tenir uns arxius en bones condicions i ben organitzats possibilita la realització d'estudis, investigacions o, simplement, satisfer curiositats.

La informació que es guarda als arxius municipals de cada ajuntament és de vital importància pel coneixement de la pròpia història. El fet de tenir uns arxius en bones condicions i ben organitzats possibilita la realització d'estudis, investigacions o, simplement, satisfer curiositats.

Aquesta és la situació actual de l'arxiu municipal de Son Servera, ?al llarg d'aquesta legislatura, s'ha fet molta feina i s'han invertit molts de doblers per deixar la nostra documentació en bones condicions, assegura Margalida Sancho, especialista en paleografia i arxivística i una de les persones que més hores ha dedicat a l'arxiu municipal de Son Servera. Per això volem presentar al públic els nostres arxius i que tothom vegi la feina feta, conegui la inversió realitzada i sàpiga les possibilitats que l'arxiu li ofereix".

Al llarg dels darrers 4 anys, l'Ajuntament de Son Servera ha realitzat una important inversió per tal de dotar l'arxiu de seu definitiva. "Antigament, recorda Margalida Sancho, els documents municipals es guardaven, sense ordenar, a l'edifici de l'Ajuntament. Al llarg de la passada legislatura, varen ser traslladats a un local llogat, que no reunia les condicions necessàries per la guarda i custòdia d'aquests antics documents, ni tampoc disposava de l'espai necessari per a tenir l'arxiu organitzat. Finalment, al 2004 l'arxiu municipal va ser traslladat al que ara és la seva seu definitiva, a les Escoles Velles, on disposa de totes les condicions de guarda i seguretat necessàries".

Habilitar una seu definitiva per l'arxiu ha suposat la instal·lació d'una sèrie de condicions necessàries per a la guarda de documents antics en paper. L'Ajuntament ha dotat l'arxiu de nou mobiliari d'arxiu com ara les estanteries compactes que funcionen amb volant, ordinadors, taules de feina, etc.

També s'ha muntat un sistema d'extinció d'incendis independent i específic, deshumidificadors per controlar el grau d'humitat a les sales i un sistema elèctric independent ajustable a distints tipus d'il·luminació, segons les necessitats de cada punt.

"Realment l'Ajuntament s'ha preocupat molt de facilitar les condicions idònies al nostre arxiu, ha dit l'especialista en arxivística de Son Servera, ara la feina que estam fent és només d'organització".

L'arxiu municipal de Son Servera ha estat organitzat en dues etapes distintes. En una primera fase, el Consell de Mallorca va enviar un equip de professionals que s'encarregaven d'ordenar els expedients dels distints arxius municipals dels ajuntaments de Mallorca. Aquest equip va realitzar una primera tasca d'organització, però després, es va aturar la feina i l'arxiu va restar oblidat durant uns anys. Des de l'any 2001, Margalida Sancho ha fet feina, de forma intermitent, en la organització dels documents municipals i ha intensificat la seva labor al llarg dels darrers anys.

"La situació actual de l'arxiu de Son Servera és que la documentació antiga està, ja, completament organitzada i només manca anar ubicant al seu lloc la documentació que genera l'Ajuntament ara i que es transfereix, regularment, a l'arxiu, explica Sancho. Els documents estan ordenats dins els seus expedients i es poden consultar, sempre respectant la llei de protecció de dades".

L'arxiu municipal de Son Servera guarda documents de l'època en que va ser constituït el municipi com a entitat independent, l'any 1835. "Amb tota la documentació que tenim disponible es poden fer molts tipus d'estudis diferents sobre el nostre municipi, explica el batle, Damià Ripoll. Es poden dur a terme investigacions històriques, recerca d'orígens, aclarir com es distribuïen les propietats, etc. Jo anim als estudiosos a fer feina damunt Son Servera perquè tenen un ample i preciós camp d'estudi".

L'arxiu municipal guarda tots els documents que fan referència als nuclis que integren Son Servera, per exemple la documentació referent a la creació de Cala Bona i Cala Millor, com es va formar la primera escola de Son Servera i la de Cala Bona, informació econòmica sobre activitats com l'agricultura, la pesca, la ramaderia, el turisme, els plànols originals dels principals edificis, toponímia, costums, societat, reglamentació de l'ensenyament, ...

"Per mi els documents més valuosos que guardam a l'arxiu són les actes municipals perquè és on es descriuen processos històricament tan importants com la formació de l'Ajuntament de Son Servera, l'estructuració dels carrers, la conformació de la xarxa d'aigües, en definitiva, la formació original del meu municipi", explica Margalida Sancho.

L'arxiu municipal està obert de dilluns a divendres des de les 8 del matí a les 3 de l'horabaixa.


 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies