Son Servera celebra la valentia i la supervivència dels serverins davant l'epidèmia de la pesta de principis del segle XIX

NEWS_St Ignasi
L'Ajuntament lliura a l'Associació d'Ajuda als malalts amb Càncer de Llevant ( APROP ) el premi d'investigació "Metge Joan Lliteres"

L'Ajuntament de Son Servera ha celebrat aquest dilluns, 1 de febrer, la tradicional festivitat de Sant Ignasi, mitjançant diversos actes que commemoren la data en la que es va aixecar el cordó sanitari, 1821, amb motiu de l'epidèmia de la pesta que va assolar el municipi serverí.

Els actes han començat a les onze del matí amb una missa solemne a l'església de Sant Joan Baptista. Una hora més tard, a les dotze del migdia, ha tingut lloc l'acte institucional al Cinema Teatre La Unió, seguit del lliurament de premis d'investigació i de poesia i gloses "Sant Ignasi 2010" organitzat per l'IES Puig de sa Font de Son Servera.

L'acte institucional ha estat presidit pel Batle de Son Servera, Antoni Servera, el director d'Avaluació i Acreditació de la Conselleria de Salut del Govern, Joan Llobera, les regidores de Cultura, Marga Serrano i de Sanitat, Conxi Peña i el president de l'Associació d'Ajuda a Malalts de Càncer i als seus Famílies de la Comarca del Llevant (APROP), Perfecto Acosta.

Acosta va rebre el Premi "Metge Joan Lliteres" de mans del Batle, de Llobera i de les dues regidores i va pronunciar un discurs en què va fer un resum de la tasca duta a terme per la seva organització, que va néixer fa set anys. Així mateix, va indicar que "igual que es celebra aquesta festa per celebrar la fi de la pesta, a nosaltres també ens agradaria poder celebrar a més el final del càncer, no descansarem fins que arribi aquest dia".

L'acte va finalitzar amb el lliurament de premis de poesia i gloses "Sant Ignasi 2010" de l'IES de Son Servera, com a primer premi per Xisca Martín Vives, segon premi per Ginard Caldentey i el tercer premi per Maria Sansó Sancho.

Els actes institucionals dels esdeveniments a principis del segle XIX i que van marcar la història de Son Servera, es fan any rere any després d'una promesa del poble serverí per recordar i transmetre de generació en generació els esdeveniments.

Les conseqüències de la pesta van ser devastadores. Abans, vivien 1.808 habitants a Son Servera i van morir 1.040 persones. Un cop allunyada l'epidèmia, només van quedar 768 residents, els quals van haver de reconstruir socialment el poble de Son Servera. A finals del mes d'agost de 1820 semblava que tot estava controlat i ja no hi va haver més morts. El 1821 es va aixecar el cordó sanitari.

La llegenda diu que un vaixell procedent de Tànger va atracar a la costa Serverina per enterrar a l'arena, cobert per una capa, a un dels tripulants que va morir en estranyes circumstàncies. La maledicció va esdevenir, presumiblement, quan un pagès va veure la capa i se la va posar per cobrir-se del fred.


 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies