L'Ajuntament de Son Servera realitza un estudi sobre l'ús de les xarxes socials per part dels joves del municipi

NEWS_Xarxes Socials

Durant el passat mes de maig, des del departament de Benestar Social de l'ajuntament de Son Servera i amb la col·laboració dels equips directius i dels professionals del CEIP Jaume Fornaris i del CEIP Na Penyal, hem realitzat unes enquestes als alumnes dels grups de 5è i 6è de primària amb l'objectiu de saber quina informació manegen els al·lots del nostre municipi sobre les xarxes socials i els seus perills; unes xarxes socials que són tan accessibles per a ells i que formen part del seu dia a dia. Com a exemple unes dades: al nostre municipi, dels menors de 10 a 12 anys enquestats, un 59% te Facebook, un 76% participa a altres xarxes socials (twitter, tuenti,¿), un 80% te mòbil, i d'aquests, un 87% hi tenen l'aplicació del whatsapp instal·lada.

Arrel dels resultats de les enquestes, des del departament de Benestar Social de l'ajuntament de Son Servera s'ha decidit organitzar, conjuntament amb els centres escolars i en horari lectiu, uns tallers que s'impartiran aquests dies, dins del mes de juny, i que conduirà l'especialista en xarxes socials de l'Institut Balear de Joventut, Ajo Monzó.

Algunes de les conclusions més rellevants que s'han extret dels resultats de les enquestes i tota una sèrie de precaucions que cal tenir en compte a l'hora de navegar per internet de forma segur@, són:

  • És molt important que un menor navegui per Internet acompanyat d'un adult. A Internet hi ha uns 3.000 milions de persones. Penseu per un moment: un menor va sol a Palma, on només hi ha 300.000 habitants, o l'acompanyem?

Dels joves enquestats, un 72% navega sol per Internet, sense la supervisió de cap adult

Grafico1

  • Es recomana que l'ordinador estigui a un espai comú de la casa on sigui més fàcil el control parental.
    El 43% dels nostres joves tenen l'ordinador a l'habitació.
  • Tenir una contrasenya forta, que combini lletres minúscules, majúscules, números,... i a més canviar la contrasenya cada 3 mesos

Grafico2

  • No dir la nostra contrasenya als amics, només dir-la als nostres pares.

Grafico3

  • Quan utilitzem un ordinador que no és nostre (biblioteca, Cij, locutori,...) hem de tancar sempre la nostra sessió de facebook o altres.
    El 61% dels enquestats ho sol fer, front un 29% que no la tanca i un 10% que ha contestat no sap/no contesta.
  • Si tenim facebook, hem de configurar el nostre perfil privatitzant-lo.
    Com podem veure a continuació, del 59% dels enquestats que tenen facebook, un 76% té el seu perfil privatitzat.

Grafico4

  • Només hem d'acceptar amics que coneixem de veritat a les nostres xarxes.
    Un 68% dels enquestats coneixen a tots els amics que tenen agregats als seus comptes, mentre que un 28% reconeix que no els coneix a tots i un 4% no sap/no contesta
  • Bloquejar les persones quan no ens agrada el que ens diuen.
  • Deixar de penjar fotos compromeses en el nostre facebook.
    La desinformació dels menors en aquest sentit és preocupant, ja que només un 49% dels enquestats sap de la importància de no penjar fotos a les xarxes socials

Grafico5

  • Els drets d'imatge. Ningú pot penjar una foto o un vídeo d'un menor sense l'autorització dels seus pares, ni d'un adult sense la seva autorització.
  • No introduir el nostre telèfon, ni la nostra adreça postal.
  • Suplantació d'identitat. La gent, per Internet,diu moltes mentides, i es pot fer passar per una altra persona.

Grafico6

  • Grooming. Quan un adult es fa passar per un igual, es guanya la confiança del menor fins que vol quedar, tenir una cita i demanar-te més.
  • Cyberbullying. Quan agafem mania a algú, l'aïllem del grup, no el saludem, el treim del grup i, tot això, és molt fàcil fer-ho a través de les xarxes socials.
  • Sexting. Una persona conquista a una altre i li va demanant fotos, cada cop més íntimes, i amenaça en publicar-les si no fa el que vol.

Tot això, si ens succeeix a nosaltres o en el nostre voltant, ho hem de denunciar.
Denuncia.org.


Data de publicació: 03/06/2014

 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies