Projecte TEI (Tutoria Entre Iguals) al primer institut de les Illes Balears a l'IES Puig de sa Font de Son Servera

NEWS_TEI

El 25 de maig varem començar la formació del Projecte de tutoria entre iguals (TEI). Un projecte de convivència per a la prevenció de la violència escolar.

A la formació hi assistiren uns 20 professors de l'Institut Puig de sa Font, els dos policies tutors i les quatre educadores de l'Ajuntament de i l'Ajuntament de Sant Llorenç. Andrés Gonzalez Bellido, que és l'ideòleg del projecte, ens va transmetre els seus coneixements i la seva experiència envers el seu projecte creant un entusiasme generalitzat entre nosaltres.

Aquest projecte està en actiu en 316 centres i d'aquests no n'hi ha cap de les Illes Balears. L'IES Puig de Sa Font de Son Servera serà el primer centre on s'implantarà el TEI i on es podran veure els resultats immediats de la reducció de l'assetjament escolar. El fet de sensibilitzar i formar als alumnes és primordial. Això ajudarà a apoderar el grup per dir a l'agressor que l'assejament no toca fer-se, i al centre hi haurà tolerància zero a les faltes de respecte, perquè sabran que fan mal a les persones.

Els alumnes de tercer d'ESO faran de tutors als de primer d'ESO. Al responsabilitzar als de tercer i primer d'ESO fa que hi hagi seixanta ulls que vetllin en els espais no regulats del centre. Això farà que no es produeixin assetjaments provocant desajusts emocionals, físics i psíquics, ja que es regularan ells mateixos i fa més efecte que et digui el que no has de fer un igual a tu. Sempre tindran un coordinador del centre que els ajudarà a intervenir si la situació ho demana.

El psicòleg Andrés ens va descriure les característiques de la víctima, l'agressor i l'espectador de l'assetjament escolar i realment veiem que tots hem patit algun tipus d'assetjament en algun moment de la nostra vida o hem vist com ho patia un company o conegut. Els agressors solen esser persones amb problemes d'autoestima amb necessitat de ser líders o referents dins el grup per sentir-se reconeguts. També poden ser persones que han patit o pateixen assetjaments. Els agressors solen fixar-se amb persones que no poden donar resposta perquè són més dèbils i saben que ells callaran.

Podem reconèixer a la víctima perquè és una persona que baixa el seu nivell curricular, l'autoestima, l'autoconcepte, mostra símptomes d'ansietat, és absentista sobre tot els dilluns, té somatitzacions (mal de cap, diarrees, vòmits, insomni, mal de panxa, febre), tenen predepressions, fan cridades d'atenció autolesionant-se per dir d'alguna manera, no puc més! Els espectadors són les persones que saben i veuen tot el que passa però no diuen res per por a tenir conseqüències i passar a ser ells una víctima més.

El TEI és i serà una estratègia preventiva contra la violència i l'assetjament escolar a Son Servera, l'èxit és assegurat perquè l'èxit ja ha estat en molts altres instituts.

Gràcies a l'institut, a l'ajuntament de Son Servera i Sant Llorenç per creure en aquest projecte i facilitar obtenir les eines per dur-ho a la pràctica.


Data de publicació: 05/06/2015

 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies